Gezonde cakejes
Na de ongezonde bosbessenmuffins, is het tijd om wat te experimenteren met wat gezondere varianten. Ik kwam op een website tegen dat je boter in veel gevallen kan vervangen door appelmoes. Nadat een vriendin vertelde dat ze er op deze manier een cake mee gemaakt had, dacht ik... dat ga ik ook proberen.
Ik heb wat gegoogled en uiteindelijk het volgende recept gebruikt:
Ingrediënten voor 12 cupcakes:125g bloem
125g appelmoes (zelf gemaakt, ongesuikerd)
3 eitjes
70g stevia
1 zakje bakpoeder
Werkwijze:
Mix de bakpoeder met de bloem en de suiker.
Splits de eitjes en doe de eidooiers bij de bloemmix.
Klop de eiwitten op.
Doe het appelmoes bij de bloemmix en roer (mix) goed door.
Schep het eiwit onder het mengsel.
Verdeel over de cupcake vormpjes (siliconen blijven mijn favoriet) of stort in een cakevorm met een goede anti aanbaklaag.
Als je cupcakes maakt, kan je ze gedurende 25 min op 180°C bakken.
Als je in een cakevorm bakt, zou ik ongeveer 50 min aanhouden op 180°C en regelmatig controleren als de cake gaar is.
Hier waren de cakejes een succes, zelfs bij onze moeilijke eter Senn. Ze smaken absoluut niet naar appel, maar ik vond ze erg zoet, dus de volgende keer gebruik ik wat minder stevia.
Hou er bij Stevia rekening mee dat je cakejes minder lang houdbaar zijn. Ikzelf vind de smaak ook minder worden na een paar dagen, nogal bitter.
Uiteraard kan je ipv Stevia ook gewoon suiker gebruiken, dan tel je op max 140g suiker. Of Tagetesse, dan zou ik ook minder dan 70g gebruiken én moet je opletten dat je maar bakt op 160°C en de tijd dus verlengt.
Smakelijk!
Ik heb wat gegoogled en uiteindelijk het volgende recept gebruikt:
Ingrediënten voor 12 cupcakes:125g bloem
125g appelmoes (zelf gemaakt, ongesuikerd)
3 eitjes
70g stevia
1 zakje bakpoeder
Werkwijze:
Mix de bakpoeder met de bloem en de suiker.
Splits de eitjes en doe de eidooiers bij de bloemmix.
Klop de eiwitten op.
Doe het appelmoes bij de bloemmix en roer (mix) goed door.
Schep het eiwit onder het mengsel.
Verdeel over de cupcake vormpjes (siliconen blijven mijn favoriet) of stort in een cakevorm met een goede anti aanbaklaag.
Als je cupcakes maakt, kan je ze gedurende 25 min op 180°C bakken.
Als je in een cakevorm bakt, zou ik ongeveer 50 min aanhouden op 180°C en regelmatig controleren als de cake gaar is.
Hier waren de cakejes een succes, zelfs bij onze moeilijke eter Senn. Ze smaken absoluut niet naar appel, maar ik vond ze erg zoet, dus de volgende keer gebruik ik wat minder stevia.
Hou er bij Stevia rekening mee dat je cakejes minder lang houdbaar zijn. Ikzelf vind de smaak ook minder worden na een paar dagen, nogal bitter.
Uiteraard kan je ipv Stevia ook gewoon suiker gebruiken, dan tel je op max 140g suiker. Of Tagetesse, dan zou ik ook minder dan 70g gebruiken én moet je opletten dat je maar bakt op 160°C en de tijd dus verlengt.
Smakelijk!
Reacties
Een reactie posten