Een dinsdagmiddagje in de keuken
Op dinsdag ben ik thuis bij onze kleine meid. Ik koester die dag en probeer niet te veel te plannen. Samen wat mamatijd bijtanken.
Vandaag had ik wat meer energie als anders en werd er confituur gemaakt. Met onze eigen vruchten, gegroeid in onze eigen tuin en geoogst in de zomer maar in de diepvries gestoken voor een later moment. Nu dus! Ik maak al een aantal jaren zelf confituur, eigenlijk kost het geen moeite (en bijna geen geld) en het is zoveel lekkerder!
Vandaag werd het een simpele confituur. Er moet ruimte gemaakt worden en na een blik in de vriezer, bleek dat we nog veel aardbeien hadden liggen. Gewone aardbeien, bosaardbeitjes, een paar casisbessen en het sap van een citroen werden in de ketel gegooid. Ik gebruik het liefst de Maxi Fruit Suiker van Tiense Suiker, hierbij gebruik je 1,5kg fruit en 500g suiker. Ok, het is nog steeds suiker, maar toch al veel minder suiker dan de andere varianten :-) Alles door elkaar roeren en een paar uurtjes laten rusten.
Deze avond bleek echter dat deze confituur een nogal bittere nasmaak heeft. Waar het aan ligt, dat weet ik niet. Jammer... Ik heb ze toch in potten gedaan en we zullen zien of hij opgegeten wordt of niet...
Omdat Bo aan het slapen was en ik geïnspireerd was door de blog van "our happily ever after"
dacht ik: kom, laten we ook nog eens koekjes bakken. Mijn voornemen was om dit jaar vaker zelf aan de slag te gaan om de kinderen gezondere alternatieven aan te bieden ipv steeds dezelfde koekjes uit de koekjesafdeling van de winkel. De Havermout koekjes leken me wel eens het proberen waard. Omdat ik het pak havermout niet vond (dankjewel schat voor het goede opruimen), werd dit vervangen door haverzemelen.
Het recept:
200g haverzemelen
150g zelfrijzende bloem
120g boter
100g palmsuiker
2 eitjes
Ik heb het deeg met de handen onder elkaar gedaan en kreeg een vrij stevige bal waar ik kleine balletjes van kon rollen en de koekjes plat kon drukken in de gewenste dikte. Ik heb een beetje geëxperimenteerd om te kijken hoe ze zouden smaken als ze dikker of dunner waren. Als je ze wat dikker laat, zijn ze lekker zacht vanbinnen, de kinderen konden dit wel appreciëren. Duw je ze heel plat, dan krijg je een krokant koekje. Aan jou de keuze :-)
Ohja, 15 minuutjes in de oven op 180° graden is voldoende.
Aangezien de oven toch opstond, besloot ik ook maar een cake te maken. Welke zou het worden? Ik vind appel-kaneel erg lekker maar dat vonden de kinderen vorige keer niet zo een topper... Een gewone basic cake dan maar MET nutella. We hebben nog niet geproefd, maar het ziet er lekker uit ;-)
Tot slot stond ook het dagelijkse broodje op het bakmenu. En waarom niet... een keteltje warme chocomelk voor de schatjes als ze thuis komen uit school en verse soep met balletjes. Als we toch bezig zijn...
Ondertussen was de keuken een waar slagveld, maar gelukkig was het het einde van de schooldag, dus Roel kwam bijna thuis om dat slagveld op te ruimen ;-)
En de schatjes... die hebben wel 10x gezegd hoe lekker het was!
Vandaag had ik wat meer energie als anders en werd er confituur gemaakt. Met onze eigen vruchten, gegroeid in onze eigen tuin en geoogst in de zomer maar in de diepvries gestoken voor een later moment. Nu dus! Ik maak al een aantal jaren zelf confituur, eigenlijk kost het geen moeite (en bijna geen geld) en het is zoveel lekkerder!
Vandaag werd het een simpele confituur. Er moet ruimte gemaakt worden en na een blik in de vriezer, bleek dat we nog veel aardbeien hadden liggen. Gewone aardbeien, bosaardbeitjes, een paar casisbessen en het sap van een citroen werden in de ketel gegooid. Ik gebruik het liefst de Maxi Fruit Suiker van Tiense Suiker, hierbij gebruik je 1,5kg fruit en 500g suiker. Ok, het is nog steeds suiker, maar toch al veel minder suiker dan de andere varianten :-) Alles door elkaar roeren en een paar uurtjes laten rusten.
Deze avond bleek echter dat deze confituur een nogal bittere nasmaak heeft. Waar het aan ligt, dat weet ik niet. Jammer... Ik heb ze toch in potten gedaan en we zullen zien of hij opgegeten wordt of niet...
Omdat Bo aan het slapen was en ik geïnspireerd was door de blog van "our happily ever after"
dacht ik: kom, laten we ook nog eens koekjes bakken. Mijn voornemen was om dit jaar vaker zelf aan de slag te gaan om de kinderen gezondere alternatieven aan te bieden ipv steeds dezelfde koekjes uit de koekjesafdeling van de winkel. De Havermout koekjes leken me wel eens het proberen waard. Omdat ik het pak havermout niet vond (dankjewel schat voor het goede opruimen), werd dit vervangen door haverzemelen.
Het recept:
200g haverzemelen
150g zelfrijzende bloem
120g boter
100g palmsuiker
2 eitjes
Ik heb het deeg met de handen onder elkaar gedaan en kreeg een vrij stevige bal waar ik kleine balletjes van kon rollen en de koekjes plat kon drukken in de gewenste dikte. Ik heb een beetje geëxperimenteerd om te kijken hoe ze zouden smaken als ze dikker of dunner waren. Als je ze wat dikker laat, zijn ze lekker zacht vanbinnen, de kinderen konden dit wel appreciëren. Duw je ze heel plat, dan krijg je een krokant koekje. Aan jou de keuze :-)
Ohja, 15 minuutjes in de oven op 180° graden is voldoende.
Aangezien de oven toch opstond, besloot ik ook maar een cake te maken. Welke zou het worden? Ik vind appel-kaneel erg lekker maar dat vonden de kinderen vorige keer niet zo een topper... Een gewone basic cake dan maar MET nutella. We hebben nog niet geproefd, maar het ziet er lekker uit ;-)
Tot slot stond ook het dagelijkse broodje op het bakmenu. En waarom niet... een keteltje warme chocomelk voor de schatjes als ze thuis komen uit school en verse soep met balletjes. Als we toch bezig zijn...
Ondertussen was de keuken een waar slagveld, maar gelukkig was het het einde van de schooldag, dus Roel kwam bijna thuis om dat slagveld op te ruimen ;-)
En de schatjes... die hebben wel 10x gezegd hoe lekker het was!
Reacties
Een reactie posten