De liefde van de man gaat door de maag...
De liefde van de man gaat door de maag, zeggen ze, en aangezien mijn man in de winter graag een worstenbroodje als ontbijt eet, besloot ik deze voor hem te maken. Anders vraagt hij aan zijn mama om deze te maken, maar met mijn broodbakmachine, moet dat deeg ook zo wel lukken :-)
Recept:
Voor het deeg:
500g bloem
100ml lauwwarme melk
200ml water
1 tl zout
1 tl instant gist
50g gesmolten boter
Voor het vlees:
500g gehakt
2 witte boterhammen geweekt in wat melk
een sjalotje zeer klein gesneden
een teentje look
Kruiden naar eigen smaak
Bereiding:
Het deeg:
Doe de bloem in je mengmachine (of in een kom, als je met de handen gaat kneden), maak een kuiltje en doe hier de gesmolten boter, de melk, het water en eventueel de gist in. In ons geval, is die gist niet nodig, omdat mijn broodmachine zelf op het juiste moment de gist toevoegt. Let op dat je het zout niet in aanraking laat komen met de gist, dus best op de rand strooien of er pas later bij doen. (Laat) kneden tot je een elastische bal hebt, en laat rijzen. Mijn broodmachine heeft over het hele proces (kneden en rijzen) 2u gedaan.
Het vlees:
Laat de boterhammen weken in de melk. Snipper ondertussen de sjalot en bak lichtjes aan in de pan. Op het laatste moment voeg ik de look toe en laat dit even mee sudderen. Knijp de melk uit het brood, en doe dit samen met het vlees, de sjalot en de look en de kruiden in een kom en meng goed. Vervolgens maak je worstjes van zo een 10cm lang. (Ik kreeg er 14 uit deze hoeveelheid).
Update: aangezien de kindjes hadden geklaagd dat het gehakt "te zuur" was (hun manier om te zeggen dat ze het te gekruid vinden) heb ik bij de volgende lading de sjalot en knoflook laten vallen en enkel gehaktkruiden en het witte brood gebruikt. Nu vonden ze het vlees wel lekker.
Het worstenbrood:
Maak evenveel bolletjes deeg als je worstjes hebt kunnen maken. Strooi een klein beetje bloem over het werkoppervlak zodat je deegballetjes goed uitrollen. Maar ook niet té veel, want dan wordt je deeg te droog. Rol ieder bolletje met de deegroller uit tot een soort van rechthoekje waarin je worstje past en plooi het deeg dicht. Ik hou van een volledig dicht worstenbroodje, dus ik plooi eerst de buitenste randjes naar binnen en sla dan pas het worstenbroodje dicht. Ik had eigeel een beetje losgeklopt met wat water en dit over het deeg gestreken ter afwerking.
Verwarm je oven voor op 200° en laat ondertussen de worstenbroodjes nog een beetje verder rijzen. Vervolgens een 20-tal minuutjes in de oven en ... Klaar! Smullen maar :-)
Recept:
Voor het deeg:
500g bloem
100ml lauwwarme melk
200ml water
1 tl zout
1 tl instant gist
50g gesmolten boter
Voor het vlees:
500g gehakt
2 witte boterhammen geweekt in wat melk
een sjalotje zeer klein gesneden
een teentje look
Kruiden naar eigen smaak
Bereiding:
Het deeg:
Doe de bloem in je mengmachine (of in een kom, als je met de handen gaat kneden), maak een kuiltje en doe hier de gesmolten boter, de melk, het water en eventueel de gist in. In ons geval, is die gist niet nodig, omdat mijn broodmachine zelf op het juiste moment de gist toevoegt. Let op dat je het zout niet in aanraking laat komen met de gist, dus best op de rand strooien of er pas later bij doen. (Laat) kneden tot je een elastische bal hebt, en laat rijzen. Mijn broodmachine heeft over het hele proces (kneden en rijzen) 2u gedaan.
Het vlees:
Laat de boterhammen weken in de melk. Snipper ondertussen de sjalot en bak lichtjes aan in de pan. Op het laatste moment voeg ik de look toe en laat dit even mee sudderen. Knijp de melk uit het brood, en doe dit samen met het vlees, de sjalot en de look en de kruiden in een kom en meng goed. Vervolgens maak je worstjes van zo een 10cm lang. (Ik kreeg er 14 uit deze hoeveelheid).
Update: aangezien de kindjes hadden geklaagd dat het gehakt "te zuur" was (hun manier om te zeggen dat ze het te gekruid vinden) heb ik bij de volgende lading de sjalot en knoflook laten vallen en enkel gehaktkruiden en het witte brood gebruikt. Nu vonden ze het vlees wel lekker.
Het worstenbrood:
Maak evenveel bolletjes deeg als je worstjes hebt kunnen maken. Strooi een klein beetje bloem over het werkoppervlak zodat je deegballetjes goed uitrollen. Maar ook niet té veel, want dan wordt je deeg te droog. Rol ieder bolletje met de deegroller uit tot een soort van rechthoekje waarin je worstje past en plooi het deeg dicht. Ik hou van een volledig dicht worstenbroodje, dus ik plooi eerst de buitenste randjes naar binnen en sla dan pas het worstenbroodje dicht. Ik had eigeel een beetje losgeklopt met wat water en dit over het deeg gestreken ter afwerking.
Verwarm je oven voor op 200° en laat ondertussen de worstenbroodjes nog een beetje verder rijzen. Vervolgens een 20-tal minuutjes in de oven en ... Klaar! Smullen maar :-)
Reacties
Een reactie posten