Lego, zo ruimen wij op!




 Met enkele kleine (en grote) lego fans, werd het vorig jaar eens tijd om een deftig opruimsysteem te bedenken.

Lego opbouwen is leuk en er mee spelen ook, maar alles netjes opbergen... daar liep het mis. Uiteindelijk hadden we 2 grote dozen (een jongens doos en een meisjesdoos) waar alles zo door elkaar in zat, dat ze er niet meer mee konden en wilden spelen. We hebben even nagedacht hoe we dit zouden aanpakken en kwamen uiteindelijk tot een goed werkend systeem. Vele avonden hebben we zitten bouwen en sorteren, maar we zijn er bijna :-) Zo pakken wij het aan:



 
1. Ieder setje krijgt zijn eigen doosje.
Ik kocht in de zeeman geweldige doosjes in verschillende formaten. Grotere doosjes voor de grotere setjes, kleinere voor de kleinere setjes. Helaas was ik onlangs door mijn voorraad heen en ging ik nieuwe doosjes halen. Ik moest tot mijn grote teleurstelling vaststellen dat ze deze doosjes niet meer verkochten. Jammer... Dat wordt opnieuw zoeken naar passende doosjes... Ik heb er in de action en in de Ikea ook al gekocht die ook prima werken, maar die van de zeeman waren toch mijn favoriete.
Ieder doosje wordt ook gelabeld met het nummer van het setje. Ik ben nog aan het twijfelen als ik er ook een korte beschrijving ga bij zetten. Dat maakt het zoeken nl nog makkelijker.
Setjes in opbouw krijgen ook al meteen hun eigen doosje.

2. We bewaren de boekjes in aparte kaften.
 
Eerst had ik 2 dikke ringmappen met plastieken mapjes. Maar dat trok constant scheef en de boekjes vielen er uit. Ik kocht in de action dan mapjes waar de insteekhoesjes in vast zaten., dan konden ze alvast niet scheef gaan hangen door het gewicht van de boekjes. Een kaft met heel veel ringen en losse plastieken mapjes was ook een optie geweest, maar ik vond zo een kaft niet zo snel. Als de kinderen nu een setje willen opbouwen, nemen ze het boekje uit de map, ze kijken naar de nummer en zoeken het bijhorende doosje in de kast op. Voila :-) Makkelijk. Als het opgebouwd is, steken ze het boekje terug.

 
3. Sommige speelsetjes mogen opgebouwd blijven staan.
Sommige setjes zijn moeilijker dan anderen. En soms hebben ze ook gewoon geen zin om constant te bouwen maar willen ze gewoon spelen. Daarom mogen sommige setjes opgebouwd blijven staan. Zeker als ze er uren aan gebouwd hebben. Merken we dat ze er toch niet meer mee spelen, breken we ze af en gaan ze terug in de doos. Ondertussen zijn er dan wel weer nieuwe setjes, die opgebouwd mogen blijven staan.


4. De sorteerdoos
Tijdens het opbouwen, zijn er wel eens frustraties omdat ze een bepaald stukje niet terug vinden. Vooral bij Senn levert dat wel eens boze situaties op. Ik kocht een doos in de ikea met vakjes. Hier worden nu alle blokjes eerst in gesorteerd voor ze beginnen te bouwen. Ze mogen sorteren zoals ze zelf willen, we proberen hun zelf een systeem hier in te laten zoeken. Een ander bijkomend voordeel is, dat de blokjes niet meer zo gemakkelijk van de tafel vallen. Sindsdien hebben we heel wat minder boze blikken aan de opbouwtafel!

5. Het "dit blijft over doosje"
In ieder setje zitten wel onderdeeltjes die over blijven. Die gaan samen in 1 doosje. Het zal nl wel eens gebeuren dat er een stukje kwijt is en wie weet, zit er wel een reserve stukje, in dit doosje!

6. Het poppetjes doosje
De poppetjes gaan in 1 doosje omdat zij altijd bij alle setjes mee kunnen doen.




7. De "dit moeten we nog uitzoeken" doos

We hebben nog steeds niet alles uitgezocht, en soms als de kinderen met verschillende setjes hebben gespeeld en spullen door elkaar geraakt zijn, controleren we even alles voor we het in de doosjes steken. Daar hebben we dan ook een aparte doos voor. Hier komt alles in, wat we niet zeker weten, tot we tijd hebben om het (opnieuw) uit te zoeken.

8. De "alles door elkaar" doos. 
Natuurlijk hebben we ook een lego doos met alleen blokjes, trappen, ramen, poppetjes, wielen... waar de kinderen vrij mee kunnen bouwen. Een erfenis van papa. Deze blokjes zitten lekker door elkaar en als ze er mee spelen, wordt de doos gewoon helemaal omgegooid zodat ze naar hartenlust kunnen zoeken en bouwen. Ook dat moet kunnen :-)

Deze systemen werken voor ons heel goed. We hebben een opgeruimde kast én minder frustraties. Zeker het proberen waard!



Reacties

Een reactie posten

Populaire posts